Ερωτήσεις-Απαντήσεις

Και τα δυο, αυτισμός ή αυτιστική διαταραχή και σύνδρομο Asperger, ανήκουν στις διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές και χαρακτηρίζονται από τις ίδιες βασικές δυσκολίες στους τομείς της αμοιβαίας κοινωνικής αλληλεπίδρασης, της επικοινωνίας και της σκέψης-φαντασίας συμπεριφοράς. Οι δυσκολίες αυτές είναι πιο ήπιες στα άτομα με σύνδρομο Asperger, τα οποία έχουν φυσιολογικές νοητικές δεξιότητες ή υψηλές και αντιλαμβάνονται τις σημαντικές κοινωνικές-επικοινωνιακές δυσκολίες τους, αλλά δεν ξέρουν πώς να τις αντιμετωπίσουν. Σημαντική διαφορά μεταξύ των δυο διαταραχών θεωρείται, σήμερα, η απουσία καθυστέρησης στην ανάπτυξη του λόγου στα άτομα με σύνδρομο Asperger. Ωστόσο, κάποια παιδιά με τυπική αυτιστική διαταραχή σε μικρή ηλικία, αναπτύσσουν λόγο και άλλες δεξιότητες αργότερα και στην εφηβεία παρουσιάζουν χαρακτηριστικά συνδρόμου Asperger.
Δείτε στη σελίδα μας την ενότητα Αυτισμός και κυρίως Διάγνωση και συμβουλευτική, Θεραπεία και εκπαίδευση. Εάν επιθυμείτε, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Σύλλογο μας, καθημερινά 14:00-19:00, και να δηλώσετε συμμετοχή για το πρόγραμμα εκπαίδευσης γονέων.
Ζητείστε να σας εξηγήσει γιατί δεν μπορεί ακόμη. Μπορείτε επίσης να απευθυνθείτε σε εργοθεραπευτή/τρια για αξιολόγηση του παιδιού και σχετική πρόταση για θεραπεία αν τελικά απαιτείται. Γενικά υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί το παιδί για να μπορεί να γράφει όπως στάση σώματος, λειτουργική τριποδική λαβή στη σύλληψη του μολυβιού κλπ.
Η Εφαρμοσμένη Ανάλυση της Συμπεριφοράς είναι μια επιστήμη αφιερωμένη στην κατανόηση και την βελτίωση της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Οι αναλυτές συμπεριφοράς επικεντρώνονται και παρεμβαίνουν σε συμπεριφορές κοινωνικής σημαντικότητας, με τη χρήση μεθόδων επιστημονικής έρευνας. Πιο ειδικά και όταν μιλάμε για μείωση προβληματικών συμπεριφορών, η ΕΑΣ αρχικά εξετάζει τη λειτουργικότητα της συμπεριφοράς και παρεμβαίνει σε συμπεριφορά τέτοιας έντασης, συχνότητας ή διάρκειας κατά την οποία η σωματική ασφάλεια του ατόμου που τις παρουσιάζει ή των άλλων γύρω του είναι πιθανό να βρεθεί σε σοβαρό κίνδυνο ή όταν αυτή η συμπεριφορά περιορίζει, εμποδίζει, απαγορεύει την χρήση και εμπειρία καθημερινών λειτουργιών του ατόμου απειλώντας την γενικότερη ποιότητα ζωής του. Κάποιες φορές λοιπόν, οι στερεοτυπίες στον αυτισμό στοχεύονται προς μείωση ακριβώς για αυτούς τους λόγους. Ωστόσο η μείωση συμπεριφορών δεν αποτελεί εκ προοιμίου στόχο κάθε ΕΑΣ προγράμματος.