Εθελοντές

 

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «Ο ΦΙΛΟΣ ΜΟΥ»

Οι εθελοντές περνούν κάποιες ώρες κάθε εβδομάδα με παιδιά με αυτισμό ή και με τις οικογένειές τους στο σπίτι ή τα συνοδεύουν στις εξόδους τους.

Προσπαθούμε να «ταιριάξουμε» τους εθελοντές μας με τα άτομα με αυτισμό και τις οικογένειες τους για να εξασφαλίσουμε την καλύτερη δυνατή σχέση.  Προσπαθούμε να βρούμε κάτι κοινό ανάμεσα στον εθελοντή και την οικογένεια για να εξασφαλίσουμε την καλύτερη δυνατή σχέση. Ψάχνουμε για άτομα κάθε ηλικίας, ανεξαρτήτως φύλου, αξιόπιστα, φιλικά, συνεπή, ευαισθητοποιημένα και ορεξάτα να γνωρίσουν έναν "διαφορετικό" τρόπο σκέψης.

Δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός στον αυτισμό για να «γίνεις φίλος». Αν μπορείς απλά να μοιραστείς το χόμπι σου με το αυτιστικό άτομο π.χ. να κάνετε μαζί κάποιο άθλημα, να πάτε στο σινεμά ή απλά μια βόλτα, τότε μπορείς να βοηθήσεις ουσιαστικά το άτομο και την οικογένεια του.

 

Οι εθελοντές δεν χρειάζεται να είναι ειδικοί στον αυτισμό, αλλά να είναι «ανοιχτοί» στη διαφορετικότητα.

Ενδιαφερόμαστε για άτομα φιλικά, υπεύθυνα, συνεπή, με διάθεση να μάθουν,ευαισθητοποιημένα να καταλαβαίνουν τις ανάγκες των άλλων.

Τι σου προσφέρει το πρόγραμμα;

  • Αρχική εκπαίδευση (έτσι δε χρειάζονται ειδικές γνώσεις!)
  • Την ευκαιρία να γνωρίσεις έναν «διαφορετικό» τρόπο σκέψης, να δημιουργήσεις νέες φιλίες και να αποκτήσεις νέες δεξιότητες
  • Βεβαίωση συμμετοχής για το βιογραφικό σου

Τι ζητάμε από εσένα;

  • Συνεπή συμμετοχή στην αρχική εκπαίδευση και στις υποστηρικτικές συναντήσεις
  • Τακτική συμπλήρωση των εντύπων του προγράμματος
  • Να σέβεσαι και να αποδέχεσαι τη διαφορετικότητα!

 

"Στην αρχή ο αδελφός του Λ. ζήλευε και δεν με ήθελε γιατί όλοι ασχολούνται μαζί του, κι εγώ ήμουν ακόμη ένα άτομο για τον Λ. Τότε, άρχισα να παίζω μόνο μαζί του και σιγά – σιγά βάλαμε και τον Λ. στα παιχνίδια μας και στην παρέα μας"

"Δεν μπόρεσα να γίνω εθελοντής, δεν είχα χρόνο -ίσως στο μέλλον- κοινοποίησα όμως το έργο της "Αγάπης" σε πολύ κόσμο" "

"Είχα πολύ αγωνία πώς θα τα καταφέρει η Μ. με τον Α. στην βόλτα τους, πως θα του συμπεριφερθεί και αν θα την συμπαθήσει. Γίνανε οι καλύτεροι φίλοι. Την συμπάθησε από την πρώτη ματιά. Τώρα είμαι σίγουρη γι΄ αυτήν"

"Δεν υπάρχει μεγαλύτερο δώρο να βλέπω τα ματάκια του Ν. να με ψάχνουν στο χώρο όταν έρχομαι. Μου δίνει extra κίνητρο να είμαι και την άλλη μέρα εκεί."

"Ήμουν προβληματισμένος να πάω με τον κολλητό μου στον σύλλογο που ήταν εθελοντής. Τα πρώτα όμως δευτερόλεπτα κράτησε η αμηχανία μου και ο προβληματισμός μου, στο τέλος της ημέρας σκεπτόμουνα πότε θα ξαναπάω"

"Ο Π. έπιασε νερομπογιά πρώτη φορά για να δώσει ζωγραφιά στην αγαπημένη του Ν. Είμαι περήφανη για τον Π."

 Οι εθελοντές περνούν κάποιες ώρες κάθε εβδομάδα με παιδιά με αυτισμό ή και με τις οικογένειές τους στο σπίτι ή τα συνοδεύουν στις εξόδους τους.