Αυτισμός - Το Φάσμα Της Διαφορετικής Αντίληψης Των Πραγμάτων

Ας γνωρίσουμε τον αυτισμό

Ιδιαίτερα Ενδιαφέροντα      

          Τα αυτιστικά παιδιά μας, βοηθιούνται να συγκεντρώνονται στα ενδιαφέροντά τους. Τους αρέσει. Μπορεί να έχουν μόνο ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον ή περισσότερα. Σε άλλα παιδιά τους αρέσει να σκέφτονται αυτά τα ενδιαφέροντα, σε άλλα να διαβάζουν γι’ αυτά, να μιλάνε, να σχεδιάζουν, να γράφουν ή και να κάνουν κάτι μ’ αυτά. Αν και μερικά παιδιά ασχολούνται για πολύ καιρό με αυτά τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα τους, ωστόσο, ίσως, τα αλλάζουν μετά από μερικούς μήνες.

Λεπτομέρειες

          Πολλά παιδιά με αυτισμό έχουν καλή μνήμη και επιδίδονται σε λεπτομέρειες, όπως χρώματα, γράμματα, αριθμοί, σχήματα, χρονολογίες και άλλα. Συνήθως τις λεπτομέρειες αυτές δεν τις προσέχουν οι άνθρωποι που δεν είναι στο φάσμα γιατί δεν τις θεωρούν σημαντικές.

Τελειότητα

          Πολλά από τα παιδιά με αυτισμό θέλουν ότι κάνουν να είναι τέλειο. Μερικές φορές αυτό είναι καλό, άλλες φορές όμως δεν είναι τόσο βοηθητικό. Για παράδειγμα κάποιο παιδί θέλει να μην βλέπει λάθη στην εργασία του, να σβήνει συνεχώς, να παραδίδει πρώτος, να είναι τέλεια η εργασία. Ωστόσο, καλό είναι να δώσουμε στο παιδί να καταλάβει με τον τρόπο που αυτό δέχεται και μπορεί, ότι κανείς δεν είναι τέλειος, ότι όλοι κάνουν λάθη, ακόμα και οι πιο έξυπνοι άνθρωποι, ότι μπορεί να διορθώνει τα λάθη του με βοήθεια κάποιου άλλου και ότι καλό είναι να μη θυμώνει αν δεν τελειώσει πρώτος. Ωστόσο, μπορεί να εκφράσει το θυμό του με τρόπους που θα το εκπαιδεύσουμε εμείς, ώστε να μην πληγωθεί, ούτε να πληγώσει τους άλλους.

Ρουτίνες

          Τα παιδιά με ΔΑΦ προτιμούν τις ρουτίνες και την οικειότητα, δηλαδή συνηθίζουν να κάνουν το ίδιο πράγμα με τον ίδιο τρόπο. Οι ρουτίνα, τους βοηθάει να ξέρουν τι να περιμένουν και νιώθουν καλύτερα όταν τα πράγματα είναι οικεία. Για παράδειγμα σε όλα τα παιδιά αρέσουν οι εκπλήξεις, ωστόσο για τα παιδιά που είναι στο φάσμα, πολλές φορές οι εκπλήξεις δεν τους αρέσουν και ίσως αισθανθούν φόβο ή θυμό. Εμείς, καλό είναι να βοηθήσουμε τα παιδιά, να τους γνωρίσουμε ότι τα πράγματα μερικές φορές αλλάζουν και ότι αυτές τις αλλαγές μερικές φορές δεν τις περιμένουμε.  

         

          Θα κλείσω το συγκεκριμένο άρθρο με ένα αισιόδοξο επίλογο που έχει να κάνει με τους τρόπους μάθησης. Όλοι μαθαίνουν. Όλα τα παιδιά, σε όλο τον κόσμο μαθαίνουν, απλά το κάθε παιδί μαθαίνει με διαφορετικό τρόπο. Για τα παιδιά στο φάσμα και όχι μόνο γι’ αυτά, ίσως μαθαίνουν καλύτερα όταν ακούς τους ανθρώπους να μιλούν, ή όταν βλέπουν τους ανθρώπους να κάνουν κάτι, ή ακόμα με οπτικοποιημένη μάθηση, όταν βλέπουν φωτογραφίες, όταν διαβάζουν λέξεις ή όταν κάποιος τους διαβάζει, όταν αυτό που χρειάζεται να μάθει το παιδί, έχει σχέση με το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του.

Άλλωστε, ο Αριστοτέλης είπε: <<Δεν υπάρχει τίποτα πιο άνισο από την ίση μεταχείριση των ανίσων>>. Ας μην ξεχνάμε ότι όλοι είμαστε διαφορετικοί και αυτή η διαφορετικότητα μας κάνει να μην βαριόμαστε, αλλά μας ωθεί στην δραστηριοποίηση και την καινοτομία.

Ψυχολόγος Καλυβίτη Μαρία

ΒIBΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Faherty, C. (2014). Αυτισμός Τι σημαίνει για μένα. Αθήνα: Εκδόσεις Ροτόντα.

Μετεκπαιδευτικό Πρόγραμμα στις Διαταραχές ΔΑΦ Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών/Οκτώβριος 2017.