Ρον Ντέιβις: "Το Ταξίδι μου με τον Αυτισμό"

Ο Ron Davis είναι αυτιστικός. Σαν παιδί, μεγάλωσε χαμένος σε αυτό που ο ίδιος περιέγραψε αργότερα ως «κενό του αυτισμού». Ως ενήλικας, χαρακτήρισε αυτό το κομμάτι της παιδικής του ηλικίας σαν να βυθίζεται στο αίσθημα της αγνής, άνευ όρων αγάπης.

Ο Ron άρχισε να δημιουργεί μία ανομοιογενή μορφή μνήμης περίπου στην ηλικία των εννιά, όταν ξεκίνησε να βγαίνει από τον αυτιστικό του  κόσμο και ένιωσε τον εαυτό του να ωθείται σε έναν φυσικό κόσμο, γεμάτο με πόνο και χάος. Καθοδήγησε τον εαυτό του μέσα από το χάος και την σύγχυση δημιουργώντας αντικείμενα, ιδέες και έννοιες, από παχύ και κολλώδες πηλό, τον οποίο έφτιαχνε αναμειγνύοντας κόκκινο χώμα από την αυλή του με νερό. Αυτή η πρακτική τον βοήθησε να δώσει νόημα στον κόσμο γύρω του.

Τελικά, το αγόρι που στην ηλικία των 12 χαρακτηρίστηκε ως «διανοητικά ανάπηρος ανίκανος να εκπαιδευτεί» και το οποίο έχει υποστεί σχεδόν καθημερινούς ξυλοδαρμούς από τον πατέρα του και τον μεγαλύτερο αδερφό του, βρέθηκε ότι έχει Δείκτη Νοημοσύνης ιδιοφυίας. Στην ηλικία των 27, ο Ron αξιολογήθηκε πως έχει Δείκτη Νοημοσύνης 169.

Τώρα, στα 70 του, ο σκοπός της ζωής του Ron είναι να βοηθήσει άλλους σαν εκείνον. Πιστεύει ότι η δυνατότητα για ιδιοφυία υπάρχει σε έναν βαθμό σε όλους μας, αρκεί να έχουμε σταθερά θεμέλια, στα οποία να βασίσουμε τη σκέψη μας και την προσωπική μας ανάπτυξη. Οι άνθρωποι με αυτισμό χρειάζονται ειδικά σχεδιασμένη υποστήριξη,  στην οποία θα ενσωματώσουν αυτά τα καίριας σημασίας θεμέλια.

Το Ron Davis Autism Foundation δεν αντιμετωπίζει τον αυτισμό σαν μία πάθηση που χρήζει αντιμετώπισης. Τα ρηξικέλευθα προγράμματα του ιδρύματος ενδυναμώνουν τους ανθρώπους με νευροδιαφορετικότητα να ξεκλειδώσουν τα εσωτερικά τους χαρίσματα, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν πιο ενεργά στη ζωή τους, με τον δικό τους τρόπο.

Στόχος του Ron Davis Autism Foundation είναι να βοηθήσει τα άτομα με αυτισμό να χτίσουν γέφυρες για να κατανοήσουν τον συχνά περίπλοκο και απαιτητικό κόσμο γύρω τους και να τους ενδυναμώσει ώστε να ξεκλειδώσουν το υπέροχο μυαλό τους και τα μοναδικά χαρίσματα τους. Ακόμη, στο Ron Davis Autism Foundation επιδιώκουν να βοηθήσουν άλλους να κατανοήσουν τα πολλά χαρίσματα που κατέχουν τα άτομα με αυτισμό ώστε να τους στηρίξουν κι εκείνοι με τη σειρά τους στην προσπάθεια τους να συνεισφέρουν θετικά στον κόσμο.

Οι παρεμβάσεις του Davis είναι ήπιες, βασισμένες στον σεβασμό και εξαιρετικά ισχυρές. Τα προγράμματα του βασίζονται στην φιλοσοφία αποδοχής της νευροδιαφορετικότητας, σεβασμού του κάθε ατόμου, ενίσχυσης της ανάπτυξης και των δυνάμεων κάθε ατόμου, ώστε να είναι σε θέση να ξεπερνάει τις δυσκολίες. Επιπλέον, όλα τα προγράμματα έχουν σαν βασικό χαρακτηριστικό την κατασκευή εννοιών ουσιαστικής σημασίας από πηλό. Η ισχυρή οπτική συγκέντρωση σημαίνει ότι η διαδικασία της μάθησης είναι εύκολη αλλά και αποδοτική. Έτσι κάθε άνθρωπος μπορεί να χρησιμοποιήσει τις εμπειρίες του ως πλαίσιο για την κατανόηση του κόσμου γύρω του.

πηγή: www.rdautismfoundation.gr