Πως να κάνετε το σπίτι σας φιλικό προς τον αυτισμό!

Για πολλά άτομα με αυτισμό, ο κόσμος είναι ένα ναρκοπέδιο. Το σχολείο, η εργασία, οι παιδικές χαρές, οι κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, ακόμη και τα πάρτι γενεθλίων εύκολα προκαλούν αισθητηριακή υπερφόρτωση , εκφοβισμό, απογοήτευση, σύγχυση ή απλή δυσφορία. Με ελάχιστη αναστάτωση και χρήματα, μπορείτε να μετατρέψετε το σπίτι σας σε καταφύγιο φιλικό προς τον αυτισμό, όπου μπορεί τελικά να χαλαρώσει.

Γιατί οι συνήθεις δραστηριότητες μπορεί να προκαλέσουν αναστάτωση;

Πολλοί άνθρωποι στο φάσμα του αυτισμού είναι ασυνήθιστα ευαίσθητοι σε κάθε είδους αισθητηριακή "επίθεση" - που κυμαίνεται από δυνατούς θορύβους έως έντονα φώτα και πλήθη. Επίσης είναι πιθανό, αλλαγές στη ρουτίνα, καινούρια τρόφιμα, νέα άτομα να είναι ιδιαίτερα ενοχλητικά. Ακόμα και μια επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Εμπόδια για ένα σπίτι φιλικό προς τον αυτισμό

Λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες της καθημερινής ζωής ενός ατόμου στο φάσμα του αυτισμού, είναι λογικό ότι το σπίτι πρέπει να είναι, τουλάχιστον μερικές φορές, ένα πραγματικό καταφύγιο. Δυστυχώς, όμως, αυτό δεν είναι πάντα δυνατό ή πρακτικό. Ακολουθούν μερικά από τα προβλήματα που πολλές φορές μπορεί να παρακωλύουν :

• Τα αδέλφια και οι γονείς έχουν επίσης ανάγκες και μπορεί να επιλέξουν να προσκαλέσουν φίλους, να κάνουν θόρυβο, να μαγειρέψουν νέα φαγητά ή διαφορετικά να αλλάξουν και να περιπλέξουν τη ζωή στο σπίτι.

• Πολλές από τις θεραπείες που συνιστώνται για παιδιά με αυτισμό είναι κατ 'οίκον, πράγμα που σημαίνει ότι μετά από ώρες στο σχολείο (με τις θεραπείες που βασίζονται στο σχολείο), τα παιδιά μπορούν να επιστρέψουν στο σπίτι σε ακόμη περισσότερες ώρες θεραπείας που παρέχονται από γονείς ή / και κινητούς θεραπευτές.

• Η οικογενειακή ζωή δεν είναι πάντα προβλέψιμη ή ήρεμη. Οι επείγουσες καταστάσεις και τα γεγονότα που αλλάζουν τη ζωη, συχνά σημαίνουν τουλάχιστον μια σύντομη περίοδο αναταραχής. Ένας αδελφός τραυματίζεται, ένας παππούς και γιαγιά αρρωσταίνει - και τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν.

Κάνοντας το σπίτι σας πιο φιλικό προς τον αυτισμό

Δεδομένης της πραγματικότητας ότι κανένα πραγματικό σπίτι δεν πρόκειται να είναι μια τέλεια ήρεμη όαση σε έναν κόσμο συγκρούσεων, τι μπορούν να κάνουν οι οικογένειες για να προωθήσουν μια χαλαρή εμπειρία για ένα μέλος της οικογένειας με αυτισμό; Ακολουθούν ορισμένες προτάσεις πραγματικού κόσμου:

1. Δώστε ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα που μπορείτε να περιμένετε εσείς και το αυτιστικό μέλος της οικογένειάς σας, τουλάχιστον τις περισσότερες φορές. Αυτό μπορεί να είναι τόσο απλό όσο "Με την επιστροφή στο σπίτι, αλλάξτε ρούχα, παρακολουθήστε τηλεόραση για μία ώρα, φάτε δείπνο, κάντε ντους, κάνετε δουλειές στο σπίτι, πηγαίνετε στο κρεβάτι." Βάλτε το πρόγραμμα σε οπτική μορφή και βεβαιωθείτε ότι όλοι καταλαβαίνουν τι αναμένεται. Αυτός ο τύπος προγράμματος είναι συνήθως εξίσου κατάλληλος για τα αδέλφια όπως και για τους νέους στο φάσμα του αυτισμού.

2. Δώστε στο παιδί σας χώρο και χρόνο για να χαλαρώσει μόνο του. Για πολλά άτομα με (και χωρίς!) Αυτισμό, ο χρόνος διακοπής και ο χρόνος απομόνωσης είναι απολύτως απαραίτητοι.

3. Έχετε πάντα τα αγαπημένα του τρόφιμα στο σπίτι, έτσι ώστε το παιδί να περιμένει να φάει τουλάχιστον ένα φαγώσιμο που απολαμβάνει. Αυτό δεν σημαίνει να «μην τρώτε ποτέ κάτι καινούργιο», αλλά ότι το παιδί, μπορεί να ανυπομονεί να φάει κάτι που αναμένεται, νόστιμο και ανακουφιστικό.

4. Προσέξτε και αφαιρέστε μυρωδιές, ήχους και φώτα που είναι πραγματικά ενοχλητικά. Ναι, πρέπει να χρησιμοποιήσετε καθαριστικά- αλλά μπορεί να μπορείτε να βρείτε μερικά με ελάχιστες οσμές. Ναι, τα άλλα παιδιά σας μπορούν να ακούσουν μουσική - αλλά μπορεί να έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν ακουστικά. Ναι, χρειάζεστε φως στο σπίτι σας - αλλά τα φώτα φθορισμού μπορεί να είναι πραγματικά άβολα για κάποιον με αισθητηριακές προκλήσεις.

5. Περιορίστε τις θεραπείες στο σπίτι σε ό, τι είναι πραγματικά χρήσιμο, απαραίτητο και σχετικά ευχάριστο για το παιδί σας. Κανένα παιδί δεν πρέπει να επιστρέψει στο σπίτι σε κατάσταση τρόμου, γνωρίζοντας ότι υπάρχουν ώρες δυσάρεστης θεραπείας! Συχνά, είναι δυνατό για τους γονείς και τους θεραπευτές να παρέχουν θεραπείες βασισμένες στο παιχνίδι ή χαλαρωτικές αισθήσεις ή εργασιακές θεραπείες στο σπίτι. Αυτοί οι τύποι θεραπειών είναι πιθανότατα να είναι διασκεδαστικοί για το παιδί - και βοηθούν στην οικοδόμηση και όχι στην πίεση των οικογενειακών δεσμών.

6. Παρακολουθήστε με προσοχή το παιδί για σημάδια άγχους. Μπορεί να μην είναι σε θέση να επικοινωνήσουν ακριβώς τι τους ενοχλεί, οπότε ίσως χρειαστεί να κάνετε για λίγο τον ντετέκτιβ ώστε να διαπιστώσετε ότι, για παράδειγμα, η μυρωδιά του μαγειρέματος κάποιου φαγητού ή το κινητό τηλέφωνο της νεότερης αδερφής τους είναι ενοχλητικά. Μόλις εντοπίσετε ένα πρόβλημα, μπορείτε να το αλλάξετε με απλές λύσεις όπως να παραλείψετε το μαγείρεμα του συγκεκριμένου φαγητού ή να βάλετε στην σίγαση το κινητό

Πηγή: verywellhealth.com